Tabber og tangenter

arrow_back Produksjoner

Tabber og tangenter tar sikte på å la elevene erfare hvordan både ord og musikk påvirker fantasien vår, og bevisstgjøre dem på virkemidler de til en hver tid omgis og påvirkes av. Og ikke minst: øke elevenes leselyst gjennom en god litteraturopplevelse.

 

 

 


Nyttig informasjon

keyboard_arrow_down

Varighet

45 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Gjerne bærehjelp hvis mulig

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

60

Oppriggingstid

15 minutter

Nedriggingstid

10 minutter

Arena/rom

Klasserom, Gymsal, Auditorium, Aula eller lignende

Antall utøvere

1

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Nei

Trenger el-uttak

Ja

Ønsker til lokal arena

FORFATTEREN:

Gudrun Skretting er utdannet pianist med diplomeksamen fra Norges musikkhøgskole. Etter studium ved Norsk Barnebokinstitutt ga hun ut boka "Anton og andre uhell", som ble belønnet med Kulturdepartementets Debutantpris og NBUs debutantpris Trollkrittet. Oppfølgeren "Anton og andre flokkdyr" ble i likhet med den første boka nominert til ARKs Barnebokpris. 

BESØKET:

Når vi ser film eller spiller spill brukes musikken til å sette en stemning. Den hjelper oss seere til å vite hva vi skal føle: om vi skal le, gråte eller ... ja, hva som helst, egentlig. Med bøker er det annerledes. Boka som medium (i alle fall så lenge det ikke er en billedbok) er jo suverent alene om å la leseren være både regissør, komponist, location manager, samt ansvarlig for både special effects, kostymer og casting.

Gudrun Skretting har skrevet tre romaner uten en eneste tone i, enda hun er musiker. Likevel har hun med seg piano når hun leser og forteller fra komedien "Anton og andre uhell". For oppleves teksten annerledes hvis vi legger musikk til? Og hva skjer hvis vi spiller noe annet? Kan musikken lure oss? Med Tabber og tangenter byr Gudrun Skretting på både bok og musikk - med lave skuldre og mye humor.

Så, er ordene best med musikk til, eller virker boka enda sterkere uten?

BØKENE:

ANTON OG ANDRE UHELL:

12 år gamle Anton Albertsen får vite at han er et uhell, eller «en rift i gummien», som faren kaller det. Anton får det for seg at han på et eller annet vis må forsvare sin eksistens her på jorden ved å gjøre noe meningsfullt. Han bestemmer seg, med god hjelp fra bestevennen Ine, for at han skal hjelpe faren sinmed å få seg dame. Det viser seg ikke å være så lett.

Gudrun Skretting har også skrevet to bøker til om Anton:

ANTON OG ANDRE FLOKKDYR:

Anton Albertsen har planen for ungdomsskolen klar: Han skal bare gli inn, ikke skille seg ut, bare være en del av flokken. Sånn blir det selvfølgelig ikke. Anton blir helt ufrivillig tatt for å være en kul fyr, og må prøve å leve opp til sitt nye image. Kampen for tilværelsen på ungdomsskolen er som i dyreriket, og Anton må finne ut hvem han vil være - en vanlig gnu blant gnuer, eller en løve som spiser gnuer til frokost.

ANTON DEN STORE:

Anton blir kjent med en jente med svømmebasseng. Innendørs svømmebasseng. Kan man ønske seg mer? tenker Anton, og får plutselig smaken på det gode liv. Dessverre bruker pappa de få pengene han har på bryllupet sitt, og Anton må finne kreative måter å bli rik på. Lufte hunder, gamle menn og barnebarna deres, for eksempel. Men et liv i jakt på luksus har sin pris, og Anton må velge mellom venner, kjærester og brusmaskiner i denne tredje boka om Anton Albertsen.

For at besøket skal fungere som lesestimulering bør bøkene være tilgjengelig i etterkant.  Undersøk gjerne om Viken fylkesbibliotek har klassesett å låne bort: annelau@viken.no

 

ANDRE LESEFORSLAG:

Maja Lunde: Verdens kuleste gjeng (Kagge 2015-2018) ; Arnfinn Kolerud: Snillionen (Cappelen Damm 2017) ; Hilde Hagerup & Ingrid dos Santos: Bestefar og jeg sparer til hund (Aschehoug 2017) ; Marianne Kaurin: Deres Majestet (Aschehoug 2016) ; Heidi Linde: Pym (Gyldendal 2012-2016) ; Solveig Blindheim Bendixen: Teo (Mangschou 2012-2015)

Utøvere og produsenter

keyboard_arrow_down

Arrangert av

Viken fylkeskommune

Produsert av

DKS Viken og Gudrun Skretting 

Utøvere

Gudrun Skretting

Andre medvirkende

Gruppenavn

Gudrun Skretting

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Kontakt

keyboard_arrow_down

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

José Leguina, tlf: +47 922 40 493, e-post: josel@viken.no

Thomas Andre Fritsø, tlf: +47 975 28 544, e-post: thomasfr@viken.no

Produsent/fagansvarlig

Stig Elvis Furset, tlf: +47 934 62 692, e-post: stigfu@viken.no

Kontaktperson utøver

Gudrun Skretting, tlf: +47 481 89 291, e-post: gudrunskretting@gmail.com