Vi skulle vært løver


Dette er et forfattermøte, basert på boken "Vi skulle vært løver". Boken kom ut våren 2018 og handler om 12 år gamle Leona, en jente som er født med guttekropp. Fokuset i romanen handler om å forstå og godta at noen er annerledes. Tema er blant annet mobbing og utenforskap, og hvor vanskelig det kan være å stå alene mot alle andre.

I møtet med klassene tematiserer Line kjønn og identitet, og prøver å få til en diskusjon. Elevene har ofte mange spørsmål knyttet til temaet kjønnsidentitet. Lines budskap er at vi må ha respekt for absolutt alle mennesker.


Nyttig informasjon

keyboard_arrow_down

Varighet

45 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Nei

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

60

Oppriggingstid

5 minutter

Nedriggingstid

5 minutter

Arena/rom

Klasserom, Annet eller lignende

Antall utøvere

1

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Nei

Trenger el-uttak

Nei

Ønsker til lokal arena

Nei

Malin ønsker seg en ny bestevenninne, og blir glad når hun får høre at Leona skal begynne i klassen. Navnet Leona betyr løve, og kanskje kan nettopp en "løvejente" hamle opp med Sarah og de andre som bestemmer i klassen. Men da den nye jenta begynner, er hun svært sjenert. Malin blir faktisk venninne med henne, men Leona er ikke enkel å komme inn på. Det viser seg at hun skjuler en hemmelighet, en hemmelighet som blir brutalt avslørt i gymgarderoben.

12 år gamle Leona er transperson. Når hun flytter og begynner i en ny klasse, prøver hun å skjule at hun er «født i feil kropp», men etter en drøy uke avsløres hemmeligheten. Dette er et sjokk for ungdommene, og klassen har vanskelig for å akseptere sannheten om den nye jenta. Malin, som forteller historien, føler seg også lurt, og i et avgjørende øyeblikk svikter hun sin nye venninne. Hun må gå gjennom en indre kamp for å finne styrke til "å være en løve" og forsvare sin nye venninne.

I denne romanen tar Line opp spørsmål om identitet knyttet til kjønn, og toleranse for dem som er annerledes.

I møtet med klassene leser hun utdrag fra romanen og forsøker å få elevene til å komme med innspill og spørsmål. Line presenterer dem for noen fakta, og legger også inn en "gruppediskusjon" - dvs at de diskuterer to og to (eller det som er mest praktisk i forhold til hvordan de sitter) et leserinnlegg fra en 14 år gammel jente: "Jeg liker gutteting. Er jeg født i feil kropp?" spør Anonym 14-åring på Si;D i Aftenposten. Line legger vekt på å engasjere elevene til å tenke selv og ha egne meninger om dette.

Line forteller også elevene hvordan jeg fikk ideen til romanen da hun mottok et brev fra venninnens barn. "Dere tenker på meg som Tom, men det beskriver ikke meg som person. Jeg ønsker å bli kalt Alexandra. Jeg er altså jente, ikke gutt." Det var et brev som gjorde sterkt inntrykk, og det fikk Line til å tenke på hvordan vi møter mennesker som står fram på den måten. 

Line jobber med en oppfølger til romanen. Da er ungdommene i boken blitt ett år eldre og har begynt på ungdomsskolen. Planen er at denne boken skal komme ut høsten 2020. På en eventuell turné i skoleåret 2020/21, vil det være naturlig å trekke inn denne boken også. 

Utøvere og produsenter

keyboard_arrow_down

Arrangert av

Viken fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Line Baugstø

Andre medvirkende

Idé/opplegg

Line Baugstø

Om kunstner / utøver / gruppe

Line Baugstø (f. 1961) debuterte i 1986 med romanen "Reise i gult lys". Gjennom sitt 30 år lange forfatterskap har Baugstø skrevet en rekke romaner, novellesamlinger og barnebøker samt sakprosa og dramatikk. Hun har skrevet småbarnsbøkene om detektivparet Kaja og Stine, og om Sofie og Nadia. Hennes siste bok, "Vi skulle vært løver", utkom i 2018.

Kontakt

keyboard_arrow_down

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Ida Hasund, tlf: +47 404 92 913, e-post: idaha@viken.no

Produsent/fagansvarlig

Eldrid Johansen, tlf: +47 976 72 969, e-post: eldridj@viken.no

Kontaktperson utøver

Line Baugstø, tlf: +47 976 53 124, e-post: lin-bau@online.no