Kysset

FASTTILBUD

arrow_back Produksjoner

I Kysset møter vi de to bestevennene Mia og Kaja, som endelig skal begynne på ungdomsskolen. Det har alltid vært de to, men så føler Mia plutselig noe hun ikke helt vet om hun liker…

Stykket handler om nye oppdagelser og forbudt kjærlighet, og tar for seg en tematikk som kan være sårbar og skremmende for mange unge. Å leve ut identiteten sin er ikke alltid lett, i frykt for å bli trakassert og skjøvet vekk. Kysset ønsker å inspirere, unge som eldre, til en større åpenhet, trygghet og aksept for alle de man møter.

 


Varighet

45 minutter

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Gjerne hjelp til å bære inn utstyr fra bilen, samt hjelp til å sette ut stoler og benker om skolen ikke har amfi.

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

60

Oppriggingstid

60 minutter

Nedriggingstid

45 minutter

Arena/rom

Gymsal, Auditorium, Aula, Annet eller lignende

Antall utøvere

3

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Ja

Trenger el-uttak

Ja

Ønsker til lokal arena

Spillplassen må være minimum 4x4 meter. Elevene plasseres i hestesko rundt spillplassen. I de tilfellene det ikke er gjennomførbart, og/eller skolen har amfi, kan de sitte frontalt mot spillplassen. Det er viktig at rommet har blending og ikke gjennomgang.

 

Kaja og Mia er bestevenner. De har begynt på ungdomsskolen. Plutselig er ikke gutta redd for jentelus og jentene redd for guttelus. Istedenfor skal de helst blande hverandres lus og være tett, tett, tett. Da skjer det noe. Det skjer noe i Mia, noe som kanskje alltid har vært der, men som først nå kommer til overflaten. Som så mange andre tenåringer begynner de nå å kjenne et behov for å kunne stå på egne bein, prøve ut autoriteter og bli mer selvstendige.

For ungdom er det svært viktig å høre til og være lik de andre i gjengen. En følelse av å være en del av et felleskap. For sånn er livet. Folk kommer og blir, eller kommer og går. Vennskap som går i sykluser, og nye kan komme inn selv om man tror det ikke er plass til flere. Alt handler om å være nysgjerrig på den personen bak blikket du møter. Noen ganger klaffer det med en gang, og det kan bli som om man har kjent hverandre hele livet. Som om man kan lese hverandres tanker og vite nøyaktig hvordan den andre vil reagere. Det er følelser som gjør at man er fullstendige mennesker når man er sammen. Det er sånn Kaja og Mia har det. De deler alt. De er forskjellige, men akkurat derfor utfyller de hverandre.

Kaja er spontan, vilter og over alt. Hun har alltid hatt masse venner rundt seg. Til tross for dette kjenner hun tidvis på en ensomhet og en lengsel etter tosomhet og felleskap. Det å være alene er ikke annet enn en ufrivillig plan B som Kaja frykter skal bli fremtiden hennes.

Mia ser tidvis på ensomhet som en valgt plan hvor hun kan drømme seg bort, fordype seg i sine tanker og sin undring over livet. Hun har alt hun kan drømme om hos en venn som Kaja, så hva skal hun med flere venner når Kaja gir henne alt? Nå vil Mia helst bare være tett med Kaja, hun kjenner seg annerledes, og opplever de nye følelsene som vanskelige å dele med andre, spesielt med Kaja. For hun er forelsket i sin beste venn. Men er Kaja det i henne? Og hva skjer om hun fikk vite det? Vil de fortsette å være bestevenner?

Kysset  utforsker en ungdomstid hvor man prøver å finne ut hvem man er, hvem man ønsker å være, og gjenspeiler en realitet mange vil kjenne seg igjen i: usikkerhet rundt egen identitet og seksualitet, frykten for å ikke passe inn og å ikke bli godtatt som man er. Temaer som seksualitet, forelskelse og vennskap står sentralt.

 

Kunstnerisk visjon 

Kanon Produksjon ønsker med denne forestillingen å utfordre publikum, og bidra til å skape en større åpenhet, trygghet og aksept. Selv om LHBTIQ har fått flere rettigheter, finnes det fortsatt mange fordommer som kan gjøre det vanskelig for unge å akseptere sin egen legning. Mange unge skeive ønsker at seksualundervisning på skolen burde inkludere alle former for seksualitet og legning, for å bidra til bredere kunnskap og å skape en større aksept rundt temaet.

Ved å spille denne forestillingen, håper Kanon Produksjon å kunne utfordre fordommer, holdninger og publikum, og inspirere ungdom og unge voksne til en større åpenhet og aksept.

 

Forestillingen er støttet av:
Norsk Kulturråd, Kristiansand Kommune, Fritt Ord, Bergesenstiftelsen, Cultiva Ekspress, Scenekunst Sør, Fond for frilansere, Assitej Norge, Fri Agder, Clarion Hotel Ernst, Xpressprint og Teateret. 

Arrangert av

Troms og Finnmark fylkeskommune

Produsert av

Kanon Produksjon

Utøvere

Nora Svalheim

Helene Langseth Solberg

Anniken Leirkjær

Andre medvirkende

Gruppenavn

Kanon Produksjon

Idé/opplegg

Nora Svalheim og Helene Langseth Solberg

Om kunstner / utøver / gruppe

"Kysset" er en teaterforestilling som ble utviklet av Helene og Nora som deres eksamen ved skuespillerutdanningen på Nord Universitet i 2018. Året etter ble forestillingen tildelt Prøverom av Skuespillersenteret og UNG TEKST ved daværende Akershus Teater, hvor manuset ble videreutviklet med Øystein Ulsberg som veileder. "Kysset" ble så planlagt satt opp av Unge Viken Teater med Linn Kongshavn som regissør og dramaturg. Premiere var lagt til Vega Scene i Oslo 23. april 2020, men ble avlyst grunnet COVID-19.

Etter en periode med mye usikkerhet rundt oppsetningen ble "Kysset" gitt videre til teaterkompaniet Kanon Produksjon, som skaffet finansiering og gjennomførte en streamet versjon av forestillingen i mars 2021. Siden den gang har det skjedd mye, og forestillingen hadde sin urpremiere på Sentralen i Oslo den 11. september som en del av Assitej Norge sitt konsept Teaterlørdag UNG. Etter dette ble den spilt på Teateret i Kristiansand.

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Anne Moen, tlf: +47 959 08 712, e-post: anne.moen@tffk.no

Eirik Hagerup, tlf: +47 469 40 975, e-post: eirik.hagerup@tffk.no

Produsent/fagansvarlig

Kristin Sundelin, tlf: +47 482 80 818, e-post: kristin@scenefinnmark.no

Kontaktperson utøver

Jon Erik Myre, tlf: +47 991 63 607, e-post: jonerik@kanonproduksjon.no

André Lassemo, tlf: +47 970 09 915, e-post: andre.lassemo@gmail.com