Prosjekt Opera: La clemenza di Tito


Hva er opera? Hvem var Mozart? Hvordan spiller du rasende, forelsket eller fortvilet – og synge samtidig?

Sangeren og rockegitaristen Stian Økland besøker skolene i Bergen med et hurtigkurs i opera, sammen med skuespilleren Beate Rostin.  Dette uhøytidelige inspirasjonskurset varer to skoletimer, og tar utgangspunkt i Mozarts dramatiske opera La clemenza di Tito.

Merknad: Vanligvis er del 2 i disse inspirasjonskursene å invitere elevene til generalprøven på sesongens opera i Grieghallen. Men pga Covid 19-situasjonen har Bergen Nasjonale Opera nå laget et helt selvstendig tilbud til skolene, som er uavhengig av generalprøven. 

 


Annen informasjon

keyboard_arrow_down

Varighet

1 timer og 45 minutter, 1 time og 45 min

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

30

Oppriggingstid

15 minutter

Nedriggingstid

10 minutter

Arena/rom

Klasserom eller lignende

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Nei

Trenger el-uttak

Nei

Ønsker til lokal arena

De to operapedagogene trenger et stort rom, gjerne klasserom, som er ryddet og der stolene står i hestesko foran tavlen. I tillegg er grupperom en fordel, fordi i siste del av inspirasjonskurset blir elevene delt opp i mindre grupper for praktiske øvelser. Så 3 tilstøtende rom er ideelt.

La elevene bli kjent med operasjangeren generelt, og Mozarts opera La clemenza di Tito spesielt!

 

Sangeren og rockegitaristen Stian Økland, sammen med skuespilleren Beate Rostin, besøker skolen og møter elevene i klasse/gruppevis (helst maks. 30 elever per kurs). De to vil på en underholdende måte presentere hva opera er pluss la elevene bli litt betre kjent med komponisten Wolfgang Amadeus Mozart og hans samtid. I løpet av dette inspirasjonskurset, varer to skoletimer (med en liten pause midt i), vil elevene også bli aktivisert med noen lekende og praktiske utfordringer.  

Merknader vedr. Covid 19-situasjonen: 
Skolebesøkene vil bli gjort i tråd med de aktuelle retningslinjene fra Bergen kommune og Folkehelseinstituttet. Dette betyr bl.a. at våre to operapedagoger Beate og Stian ikke besøker mer enn én skole per dag. 

Vanligvis er del 2 i disse inspirasjonskursene å invitere elevene til generalprøven på sesongens opera i Grieghallen. Men pga Covid 19-situasjonen har Bergen Nasjonale Opera nå laget et helt selvstendig tilbud til skolene, som er uavhengig av generalprøven.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) er en av verdens fremste komponister – og er med sin både dramatiske og romantiske musikk en ideell døråpner til operasjangeren. 

Les mer om Mozarts opera La clemenza di Tito og den planlagte forestillingen i Grieghallen her på hjemmesiden til Bergen Nasjonale Opera:

https://www.bno.no/forestillinger/2020/la-clemenza-di-tito-2021

 

Målsetninger for "Prosjekt Opera" 

  • Å gi elevene en innføring i opera som sjanger og forberede dem til å oppleve operaen i Grieghallen.  (Besøk på generalprøven våren 2021 går ut pga Covid 19-situasjonen.)
  • Å gi elevene et utgangspunkt for å diskutere enkelte allmenn-menneskelige tema og som vi møter i opera.  
  •  
  • Å vekke elevenes nysgjerrighet, slik at de skal få lyst til å besøke andre operaforestillinger i fremtiden. 

Bergen Nasjonale Operas virksomhet engasjerer årlig flere tusen barn og unge. Vi vil at barn og unge skal oppleve at opera er en levende kunstform som angår dem. Vi tror at aktiv deltakelse er den beste måten å bli kjent med opera på. Derfor inviterer vi barn og unge til å delta i skapende prosesser sammen med våre operapedagoger. Gjennom deltakelse i BNOs prosjekter, vil barn og unge få økt kunnskap, selvfølelse, selvinnsikt og trygghet. På den måten bidrar også prosjektene til barnas allmenne utvikling. 

Operaopplevelsen vil kunne inspirere til interessante opplegg i etterkant, både i musikk, historie og litteratur. BNO har mange års erfaring med skoleprosjekt, både for grunnskolen og videregående skole. 

 

 

 

 

Utøvere og produsenter

keyboard_arrow_down

Arrangert av

Bergen kommune

Produsert av

Utøvere

Andre medvirkende

2 operapedagoger

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Kontakt

keyboard_arrow_down

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Charlotte Faaberg-Johansen, tlf: +47 957 28 778, e-post: dks@syvmil.no

Kontaktperson utøver

Møyfrid Engeset, tlf: +47 452 24 511, e-post: moyfrid@bno.no

Olaf Mackenzie, tlf: , e-post: