TIFF UNG 2024: Sweet As

BESTILLING (8.-10.TRINN)

arrow_back Produksjoner

Gjennom en innholdsrik, ukelang minibusstur gjennom Pilbara-regionen i Western Australia, gjenoppdager aborigineren Murra sine forfedres røtter og kjenner på både utfordringer, fellesskap, gryende forelskelse og hjertesorg.

Når vi møter Murra (15) er problemene på hjemmebane i ferd med å tårne seg opp og hun selv nærmer seg et kritisk punkt hvor hun mister interessen for det meste. Onkelen, som er politi og den mest stabile voksne i Murras liv, kaster henne ei livbøye for å prøve å hanke henne inn igjen fra den selvdestruktive sporet hun har havnet i: En foto-safari for utsatt ungdom ute i den australske villmarka. Full av motvilje må Murra ta et ærlig møte seg selv og tvinges til å se på livet sitt med et nytt blikk. Når tenåringene legger fra seg mobiltelefonene til fordel for old-school filmkameraer, oppfordres de til å leve i øyeblikket. Murra oppdager en kjærlighet for fotografi, og bildene hun tar gir henne et nytt perspektiv på verden og seg selv.

Historien er basert på regissøren Jub Clerc, som selv tilhører de aboriginske folkene Nyul Nyul og Yawuru, sine egne erfaringer fra ungdomstida. Med fantastisk foto og filmmusikk kun av urfolksartister, er dette en livsbejaende «coming of age»-film som gjør inntrykk.

Filmen innledes av formidler fra TIFF.

Regi: Jub Clerk
Skuespillere: Shantae Barnes-Cowan, Tasma Walton, Carlos Sanson Jr.
Manus: Jub Clerk
Produksjonsland: Australia
Produksjonsår: 2022
Språk: Engelsk tale med norske undertekster


Varighet

1 timer og 45 minutter

Sted

Verdensteatret – Kinosalen

Maks publikumsantall

200

Antall utøvere

1

Filmen bestilles via DKS-portalen, førstemann til mølla! Visninger starter presis, møt opp litt i forkant. 

Filmstudieark med forslag til for- og etterarbeid legges ut i begynnelsen av januar. Som minimum anbefales å snakke litt om filmen og se traileren på forhånd.

Relevans for skolen
Filmen er særlig relevant for de tverrfaglige temaene folkehelse og livsmestring og bærekraftig utvikling. Historien handler om en ungdom som står i fare for å falle utenfor, og har fokus på handlinger og konsekvenser, mellommenneskelige relasjoner, utfordringer knyttet til vold, rus, helse, konflikt, økonomisk og sosial ulikhet med mer. Naturen og menneskets forhold til jorda generelt og til urfolks levesett og verdier spesielt har en sentral plass. Det samme har teknologiens rolle i unges liv.

Arrangert av

Tromsø kommune

Produsert av

Tromsø internasjonale filmfestival. 

Utøvere

Astrid Aure

Andre medvirkende

Gruppenavn

Tromsø internasjonale filmfestival

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

TIFF er Norges største filmfestival og en viktig aktør innen filmformidling i Norge. Stiftelsen driver tre festivaler; TIFF, Stumfilmdager i Tromsø og TIFF Junior, i tillegg til turnevirksomhet i inn- og utland og en rekke andre filmrelaterte prosjekter. TIFF når nærmere 120 000 publikummere årlig.

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Vigdis Sjelmo, tlf: +47 95 80 46 33, e-post: vigdis.sjelmo@tromso.kommune.no

Produsent/fagansvarlig

Vigdis Sjelmo, tlf: +47 95 80 46 33, e-post: vigdis.sjelmo@tromso.kommune.no

Kontaktperson utøver

Astrid Aure, tlf: +47 93 24 53 10, e-post: astrid@tiff.no