Middelaldergården Stiklastadir

Samfunnet i vikingtid og middelalder

arrow_back Produksjoner

Bli med inn i vikinghøvdingens hall og Olav Haraldssons verden!
Opplegget tar elevene med inn i langhuset og gjesteloftet på Middelaldergården Stiklastadir Formidlinga i tilbudet tilpasses ulike studieretninger. Bygg- og anleggsfag vil ha mer utbytte av å lære om middelalderens samfunnsliv med utgangspunkt i byggeskikk, handverksteknikker og verktøy. For elever på helse- og oppvekstfag kan det legges mer vekt på de ulike menneskene i familien sin rolle i samfunnet. Kan tilpasses de fleste studieretninger – ta gjerne kontakt med formidlerne i forkant.

Langhuset på gården er høvdingens bolig og hall, konstruert og dekorert slik vi tror det kan ha vært i vikingtid. Hallen hadde en viktig funksjon for høvdingen som samlingssted, sosialt, politisk og religiøst. Her settes elevene inn i samfunnslivet i vikingtida, og vi forteller om Olav Haraldsson og hans reiser i Europa. Der blir han kjent med en annen måte å bygge riker og utøve makt på, der kongen og kirken har et nært samarbeid. Han tar med prester til Norge, innfører kristenretten og blir selv etter hvert konge i Norge.

I gjesteloftet, middelalderens finstue og gjestehus, forteller vi om konsekvensene av innføringen av kristendommen, nye skikker og lover, og dannelsen av et rike under én konge og én gud. Vi ser på de økonomiske, sosiale, politiske og kulturelle endringene som skjer i middelalderen. Gjennom å ta elevene med inn i rekonstruerte miljøer og bygninger fra vikingtid og middelalder, tydeliggjøres forskjellene.

 


Varighet

2 timer og 30 minutter (2,5 til 3 timer avhengig om det skal være matpause eller ikke.)

Sted

Museene Arven – Stiklestad Nasjonale Kultursenter - Stiklastadir

Maks publikumsantall

45

Antall utøvere

3

Viktig informasjon til lærere og elever før besøket

- Ha på klær til å være ute i og som tåler å bli skitne - Ha med matpakke hvis dere reiser langveis fra

Eventuelle forberedelser til besøk

Krever ingen forberedelser. Men det er fint hvis man har gått gjennom temaet i samfunnsfag/historie før man kommer på besøk. Med fordel kan elevene følge instragramkontoen til @Stiklastadir.

-

Arrangert av

Trøndelag fylkeskommune

Produsert av

Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK).

Utøvere

Andre medvirkende

Formidlerne vi bruker på dette opplegget har utdannelse innen handverk, historie, arkeologi, byggeskikk, drama, musikk eller lignende. De er kunnskapsrike, men er vant til å tilpasse formidlinga til hver enkelt gruppe som kommer. Alle er ansatt ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS. Vi tilpasser antallet formidlere etter antallet elever som kommer. Vi er 2 til 3 formidlere

Gruppenavn

Stiklestad Nasjonale Kultursenter AS

Idé/opplegg

Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK).

Om kunstner / utøver / gruppe

Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) ble opprettet ved stortingsvedtak i 1995 med hovedformål å formidle politiske, kulturelle og åndelig dimensjoner ved olavsarven.

I kultursenterets virksomhet inngår helårlig middelalderformidling, Spelet om heilag Olav, utstillinger, skoletjeneste og kulturhusvirksomhet. Et stort folkemuseumsområde med 30 antikvariske bygninger inngår også i kultursenterets virksomhet.

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Henning Lystad, tlf: +47 40 22 81 49, e-post: henly@trondelagfylke.no

Produsent/fagansvarlig

Kontaktperson utøver

Ida Kirkholt Helden, tlf: +47 98 47 25 54, e-post: ida.helden@museenearven.no

Per Steinar Brevik, tlf: +47 92 23 41 35, e-post: per.steinar.brevik@snk.no

Mildri Austmo Ryan, tlf: +47 93 64 10 51, e-post: mildri.ryan@snk.no