SYNLIG KLESREPARASJON

arrow_back Produksjoner

Etter å ha sett bestemoren stoppe sokkene sine, bestemte den unge produktdesigneren, Sunniva Amber Flesland seg for å gjøre det samme. Hun elsker klær, og har funnet en mer bærekraftig måte å være kleselskende forbruker på. Og hun deler gjerne!

I dette verkstedet lærer elevene hvordan man kan reparere klærne sine med to nye varianter av gamle, tradisjonelle reparasjonsteknikker, som for eksempel stopping. Verkstedet vektlegger synlig reparasjon, og hvordan man gjennom fargebruk og komposisjon kan gi et ødelagt plagg et visuelt "løft" og et personlig preg. Og i tillegg får plagget et lengre liv. Sunniva driver Studio Mend i Oslo.


Varighet

2 timer

Behov for bærehjelp eller annen lokal hjelp

Sted

Se kalender

Maks publikumsantall

15

Oppriggingstid

30 minutter

Nedriggingstid

30 minutter

Arena/rom

Klasserom eller lignende

Antall utøvere

1

Trenger scene

Nei

Trenger blending

Nei

Trenger el-uttak

Nei

Ønsker til lokal arena

Reparasjon er et glemt håndverk. Noen av grunnene kan være at klær har blitt så billig at vi heller kjøper nytt enn å reparere, klærne er av så dårlig kvalitet at man ikke ønsker å reparere dem, eller vi har så mye klær at de ikke blir brukt nok til at de blir ødelagt. Nå har klesindustrien blitt en av verdens mest forurensende industrier. Å utvikle et mer bærekraftig forhold til klærne vi kjøper handler blant annet både om å utvikle bevissthet om hvordan man tar ansvarlige og etiske valg: kunnskap om hva plagget er laget av, hvor og hvordan, og hva som skjer med plagget etter at man har kastet dem. Men dersom tar mer bevisste valg, og har mindre plagg som man bruker mer, blir det viktig å ha kunnskap om hvordan man tar vare på dem, gjennom blant annet reparasjon.

Reparasjon av klær har lenge hatt visse assosiasjoner og et visuelt uttrykk knyttet til seg; det er ofte sett på som gammeldags, eller hvis man reparerer klærne sine har man kanskje dårlig råd. Jeg ønsker å gi reparasjon et visuelt uttrykk som passer i vår samtid, og som gjør at man har lyst til å bruke plagget enda mer etter at det har blitt reparert. Jeg håper at reparasjon kan bli et symbol på emosjonell og materiell verdi, og reparasjon sier «Dette plagget er verdt så mye for meg at jeg velger å reparere det fremfor å kjøpe nytt».

Overordnet det:

Kritisk tenkning og etisk bevissthet.

Skaperglede, engasjement og utforskertrang.

Respekt for naturen og miljøbevissthet.

Tverrfaglig tema:

Bærekraftig utvikling.

Felles programfag i utdanningsprogrammene:

Produksjonen kan relaterest til alle elever, men kan rettes spesielt mot Kunst, design og arkitektur, Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, Håndverk, design og produktutvikling.

Arrangert av

Rogaland fylkeskommune

Produsert av

Utøvere

Sunniva Amber Flesland

Andre medvirkende

Gruppenavn

Studio Mend

Idé/opplegg

Om kunstner / utøver / gruppe

Kontaktperson i Den kulturelle skolesekken

Ansvarlig planlegger/turnéansvarlig

Elin Hetland, tlf: +47 99 26 86 57, e-post: elin.hetland@rogfk.no

Produsent/fagansvarlig

Elin Hetland, tlf: +47 99 26 86 57, e-post: elin.hetland@rogfk.no

Kontaktperson utøver

Sunniva Amber Flesland, tlf: +47 41 46 38 13, e-post: sunniva.amber@gmail.com