Tre hiphop-dansere står på hendene mens elever er publikum rundt
Foto: Tanja Steen

VGS-programmet for 2023-2024 er klart

Torsdag 26. januar 2023 slippes programmet for skoleåret 23/24. I år kan dere i den videregående skolen velge mellom 20 ulike produksjoner.

Frist for å velge produksjoner er 9. mars – det er ingen begrensninger i valg av produksjoner.

30. mars får kulturkontaktene på den enkelte skole tilbakemelding på hvilke produksjoner skolen deres får.

Dere kan velge mellom følgende produksjoner:

Litteratur: produsent Gudrun Karina Opheim

ALLE KAN JO ENGELSK?
Denne produksjonen parar musikk og nynorsk – ein enkel produksjon som handlar om å nytte nynorsken til noko anna enn å pugge gloser og grammatikk. Let’s face it: nynorsken er ikkje så kul som engelsken

BOKBAD
Bokbadet er et pedagogisk verktøy. Metoden legger opp til en prosess der elevene ledes inn i teksten. Først gjennom høytlesing og siden gjennom tre samtaler.

KORTREISTE FORFATTARAR
I denne produksjonen kan de velje mellom ni kortreiste forfattarar som kan komme på eit eller fleire besøk på skulen. De kan velje mellom skrivekurs eller inspirerande formidlingar  der båe poesi og skjønnlitteratur får plass. De kan og nytte dei kortreiste forfattarane til Bokbad.

Film: – produsent Gudrun Karina Opheim

FILMHJELP YRKESFAG
Fra Idé til ferdig film på en dag! Egen workshop rettet direkte mot yrkesfag på videregående! I denne workshopen flytter vi oss ut fra klasserommet og møter elevene der de er – på verkstedet, kjøkkenet, hos sykepleierne, i frisørsalongen osv. Elevene skal lage tutorials (instruksjonsfilmer) knyttet opp til sitt yrkesfag. 252859004841965

ET MØTE MED EN KRIGSFOTOGRAF
Jeg ønsker å dele erfaringene og kunnskapen jeg har tilegnet meg gjennom 18 år som krigsfotograf. Jeg har dokumentert på en armlengdes avstand noen av de verste grusomhetene som er begått av regjeringer, religiøse grupper og kriminelle fraksjoner. Min unike erfaring som krigsfotograf kan bringe et humanistisk perspektiv som vil hjelpe studentene til å forstå medias rolle i dekning av konflikter og humanitære kriser.

Visuell kunst: produsent Anne Kristin Høiland

NATURENS VESEN  
Høsten 2023 åpner Stavanger kunstmuseet en flunkende ny utstilling der et utvalg sentrale verk fra museets Samling Halvan Hafsten (SHH) sammenstilles med aktuell samtidskunst. SHH er en svært innholdsrik kunstsamling som representerer mellomkrigsgenerasjonen i norsk billedkunst.

FILOSOFI MED ELEVER. YTRINGSFRIHET
Finnes det grenser for ytringsfrihet? Er det alltid riktig å si det du mener? I denne produksjonen benytter vi filosofisk samtaleteknikk som metode for å nærme seg samtidskunsten og tema som f. eks menneskerettigheter og viktigheten av talefrihet, fri informasjon og frie valg. I filosofi er det ikke «lov» til å bare slenge ut en påstand, vi må begrunne hvorfor vi mener det vi gjør. Med Ytringsfrihet og William Kentridge sin video Felix In Exile forsøker vi å nærme oss ulike dilemmaer knyttet til ytringsfrihetens muligheter og begrensninger

Kulturarv: produsent Elin Hetland

BRENNENDE MINNER
Filmen Brennende minner forteller den tøffe historien om det å være krigsbarn til alle tider. Vi møter seks tidsvitner som ble flyktninger i eget land høsten 1944, og er med på deres sterke møter med flyktningbarn i Finnmark i dag.

JORDEPLE OG JERNPLOG
Garborgsenteret vil presentera eit dialogisk formidlingopplegg for vidaregåande elevar. Spesielt rettar me opplegget mot dei som går på yrkesfaglege utdanningsprogram, men det vil òg passa for elevar som går studiespesialisering.

SYNLIG KLESREPARASJON
Etter å ha sett bestemoren stoppe sokkene sine, bestemte den unge produktdesigneren, Sunniva Amber Flesland seg for å gjøre det samme. Hun elsker klær, og har funnet en mer bærekraftig måte å være kleselskende forbruker på. Og hun deler gjerne!

I verkstedet lærer elevene hvordan man kan reparere klærne sine med to nye varianter av gamle, tradisjonelle reparasjonsteknikker. Verkstedet vektlegger synlig reparasjon, og hvordan man gjennom fargebruk og komposisjon kan gi et ødelagt plagg et visuelt løft og et personlig preg. Og i tillegg får plagget et lengre liv. Sunniva driver Studio Mend i Oslo.

Musikk: produsent Knut Finsaas-Kleiberg

CARMINA BURANA
Carmina Burana fremføres av elever på musikklinjene på Stavanger Katedralskole, Vågen og Skeisvang i Stavanger konserthus 18. mars 2024. To konserter, kl.10.00 og 12.00

SØSKNENE ABRAHAM
Søsknene Abraham, eller Abraham Reunion som de ellers kaller seg, er en jazztrio bestående av tre søsken fra Paris. Denne konserten handler om at kultur og identitet er viktig for alle mennesker, og viktigheten av dette blir betydelig sterkere når en bor eller flytter til et sted hvor en ikke er en del av majoriteten. I Paris har dette kommet til uttrykk gjennom nye sjangere med hvor ulike musikkulturer møtes og hvor ens kulturelle opprinnelse utforskes i søken etter egen identitet.

De tre søsknene er født i Paris og har familie fra Guadalupe i Karibien. Gjennom oppveksten spilte de mye sammen og det er denne felles identiteten som de uttrykker gjennom musikk, rytme og språk som er selve drivkraften. 

TACOBITCH
TACOBITCH er et interdisiplinært kollektiv bestående av dansere og musikere. De tar i bruk teater, scenografi, kostyme og koreografi for å utvide hva man kan forstå som en konsertopplevelse, og gjennom sine anonyme alter-egoer spiller de på vår alles fascinasjon for «spetakkelet» som hovedinstrument. Passe overskridende, passe skumle og passe gøyale, vil de vise folk et utopisk håp om den generøse festen som løsning – utkledd i dystopisk drakt. Techno. Dans. Show.

TUSEN KNAPPER OG FIRE STRENGER
Folkemusikk har i århundrer blitt utviklet og finpusset i samarbeid med publikum. Det gjør tradisjonsmusikk spesiell og gir den et fortrinn i møte med mennesker. Almir Meskovic er født i Bosnia og Daniel Lazar er født i Serbia. De har vokst opp med folkemusikk i hjertet av Balkan, der musikk og kulturer fra hele verden møtes og brytes. Det var i Norge Almir Meskovic og Daniel Lazar ble kjent med hverandre. Her utviklet de et eget uttrykk som får det vakreste ut av trekkspill og fele, med triks og inspirasjon fra alle tidsepoker – ja, en musikk som fenger og driver! 

Scenekunst: produsent Vibeke Rullestad

FLASHBACK
Forestillingen er en lek med improvisert dramaturgi og en forestilling hvor makten er tatt bort fra improvisatørene på scenen og gitt til en regissør som ved hjelp av lyd og lys utfordrer og styrer skuespillerne i stadig nye retninger, hele tiden på jakt etter nye måter å fortelle en historie på.

BEATUR – Master of the Universe
Master of The Universe er Beaturs soloprosjekt, der han tar tak i sin personlige historie om å vokse opp i et alkoholisert party-hjem i Reykjavik på 90-tallet. Den handler om å oppdra seg selv, og om å løpe fra ansvar. Om den evige jakten etter å fylle det sorte hull, og ta flest mulige snarveier. Beatur – Master of the Universe er en sår, morsom og musikalsk forestilling om å leve med sykdommen selvbedrag og å miste evnen til å mestre sitt eget liv.

EN FOLKEFIENDE av Henrik Ibsen
Hvordan takle dagens problemer når vi ikke lenger kan snakke, lytte og diskutere med hverandre?

En folkefiende av Henrik Ibsen blir ofte kalt verdens første drama om forurensing. I stykket setter Ibsen samtidig spørsmålstegn om skolevesenet, den frie pressen, demokratiske prosesser og kapitalismens mekanismer.

Tilrettelagte produksjoner: produsent Anne Kristin Høiland

FARGEVILLE, et grafikkverksted
Fargeville er et grafikkverksted for hele klasser og mindre grupper. Utgangspunktet er motiv og farger som kunstneren Henri Matisse brukte i sin kunst.

Elevene får lage sine egne trykk ved hjelp av sjablonger, valser, flytende farger og «bærbar» trykkpresse.

Anita Tjemsland og Solveig Landa er begge billedkunstnere med lang erfaring fra DKS. De bor og arbeider i Stavanger.

LABYRINT
Labyrint er en interaktiv streetdanceforestilling som innledes med et danseverksted. Elevene får en introduksjon til Club-/Streetdanskulturen og blir kjent med utøverne og deres bakgrunn. Målet er å skape trygghet hos elevene og viske ut skille mellom utøver og publikum. 

FORTELLINGER I LEIRE
I programmet Fortellinger i leire inviteres elevene inn i en fargesterk og leken utstilling av den venezuelanske kunstneren Sol Calero (f. 1982). Sol Caleros kunstneriske praksis tar ofte utgangspunkt i samlingsrom hvor identitet skapes og forhandles, slik som skolen, kontoret, reisebyrået eller frisørsalongen. Caleros omsluttende installasjoner er fargerike, levende, lyse og lekne, men samtidig utforsker hun i verkene temaer som kulturell representasjon, nasjonal identitet, eksotisme og marginalisering.

Museet inviterer alle elever uansett funksjonsgrad til et verksted i Nona. Mer info kommer!