F.v. Johannes Hafnor fra DKS Østfold sammen med initiativtagerne fra Høytorp Fort; Hege Hermo, Sigrid Inderberg og Anneli Sollie. Foto: Johannes Hafnor

Her blir det Demokratisenter

Johannes Hafnor og José Leguina fra Den kulturelle skolesekken Østfold har vært på ekskursjon til Høytorp fort, like ved Momarken i Indre Østfold.

Nytt demokratisenter i Indre Østfold.

Det satses nå på å oppføre et nytt Demokratisenter i Indre Østfold etter at kommunen tok over totalt 70 bygninger fra Forsvarsbygg for en tid tilbake. Mange frivillige foreninger og enkeltpersoner er koblet på, men i spissen finner vi Hege Hermo er og Anneli Sollie.

Hermo er leder for satsingen på fortene i Indre Østfold, og har fått tilskudd på ti millioner kroner fra Sparebankstiftelsen. For disse midlene skal det utvikles et demokratisenter på Høytorp fort og et flyktningrutesenter på Trøgstad fort.

Blackbox til formidling

Med seg i prosjektet har hun Anneli Sollie som jobber tett på prosjektet på Høytorp, og som har planer om å få til både blackbox og andre formidlingsrom for barn og unge.

Innsiden av Høytorp fort. Gamle murvegger, lite lys, vinduer med utikt mot skogen.
Innsiden av Høytorp fort. Foto: Johannes Hafnor.


Ettersom byggene på Høytorp er verneverdige må prosessen med å forvandle fort til formidlingsarena være grundig, men Sollie håper å sette igang håndtverkerne så fort som mulig, og håper på åpning i løpet av 2024.

Utsiden av Høytorp fort, med inngang i fjellveggen.
Utsiden av deler av Høytorp fort. Foto: Johannes Hafnor.

Fortet i Den kulturelle skolesekken

Sigrid Inderberg, som er kommunekontakt for Den kulturelle skolesekken Østfold og ansvarlig for DKS i Indre Østfold, ser for seg mange muligheter til å bruke fortet i formidling i den lokale kulturelle skolesekken, særlig innen kulturarv.
Sollie kunne tenke seg å lage teater med formidlingsopplegg som treffer elevene, og har tro på å iscenesette flere deler av historien på fortet.

Her er det muligheter for projisering, lydeffekter og musikk i store rom og trange, smale ganger. Det blir mulig å trekke linjer fra kampen mot svenskene og 2. verdenskrig til dagens ekstremisme og radikalisering, fra fortiden til i dag.

Inspirerende prosjekt

-Det er et imponerende prosjekt de har satt i gang her, og det byr på utallige muligheter, sier Johannes Hafnor i Den kulturelle skolesekken Østfold. Det er veldig inspirerende å se det arbeidet som legges ned, og ikke minst alle de spennende formidlingsmulighetene som virkelig kan engasjere elevene. Vi gleder oss til å se det stå ferdig, avslutter Hafnor.

Les mer om prosjektet på Høytorp fort.

Les mer om lokale ungdommers innspill til demokratisenteret