GULLSEKK-FINALISTENE ER KLARE!

Fra forestillingen Fargespill som er nominert til Gullsekken 2013. Foto: Paul Amundsen

Fire skoler og fire kunstproduksjoner er valgt ut som finalister til de to Gullsekken-prisene på 100.000 kroner hver. Gullsekken deles ut hvert år til en produksjon og en skole som har utmerket seg i Den kulturelle skolesekken.

Årets prisutdeling skjer på Nordahl Grieg Videregående skole i Bergen 20. mars. Juryen som har valgt ut finalistene har bestått av Arne Berggren, Hildri Gulliksen, Bodil Alver Moen, Per Gunnar Eeg-Tverrbakk, Julie Gamre, og Marte Syvertsen.

Frem til 10. januar var det mulig å melde på kandidater til årets gullsekkåring. Juryen har vurdert forslagene som har kommet inn og valgt ut fire nominerte til hver av de to prisene.

Imponert over kvaliteten

Arne Berggren leder gullsekkjuryen. Han er svært imponert over både kvaliteten på fjorårets produksjoner og på aktiviteten som skjer ute i skolene.

- Det har vært spennende å få et innblikk i alt det som rører seg i den kulturelle skolesekken. Jeg ante ikke at kvaliteten og spennvidden i produksjonene var så høy.

De fire finalistene har nesten bare én ting til felles - at de i tillegg til å engasjere også har viktige budskap i bånn. De virkelige gode skolesekkproduksjonene tar elevene på alvor og involverer dem. Det er også dette vi har sett på i juryeringen av kultursekkskolene - hvordan de bruker Den kulturelle skolesekken til å engasjere og involvere elevene, ser Berggren.

Beste skole

Gullsekken skal gå til en skole som legger til rette for at alle elevene gjennom sin skoletid får møte profesjonell kunst og kultur i alle sjangre og uttrykk, og at den integrerer kunst- og kulturmøtene i skolens øvrige virksomhet.

Finalister til prisen for beste skole er:

  • Kippermoen ungdomsskole, Vefsn, Nordland
  • Nesoddtangen skole, Nesodden, Akershus
  • Steinkjer skole, Steinkjer, Nord-Trøndelag
  • Iveland skole, Iveland, Aust Agder
  • Kippermoen, Nesoddtangen og Steinkjer var også finalister i fjor.

Beste produksjon

Gullsekken skal gå til den produksjonen som er best, både når det gjelder kunstnerisk idé og innhold, teknisk og praktisk gjennomføring, og relevans for elevene.

Finalister til prisen for beste produksjon er:

  • Stjerner i Øynene, Fargespill
  • Kryp, køntry og Spaceinvaders, Nasjonalmuseet
  • I Wish Her Well, Panta Rei Danseteater
  • Askeladden På Nye Eventyr, AbsenceCrew

Den kulturelle skolesekken ble etablert som en nasjonal satsing i 2001og finansieres av overskuddet fra Norsk Tippings spill. De siste årene har DKS mottatt ca. 167 millioner kroner hvert år. Målet er å bidra til at alle elever i Norge får møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. I 2013 vil det være mer enn 50.000 DKS-arrangementer, og det er forventet et publikumstall på over 3 millioner.         

Gullsekkjuryen 2013

Gullsekkjuryen 2013 fra venstre: Hildri Gulliksen –redaksjonssjef NRK Super, Bodil Alver Moen – rektor Søre Ål, Per Gunnar Eeg-Tverrbakk – kurator og billedkunstner, Julie Gamre – elev Lillestrøm VGS, Arne Berggren -manusforfatter og regissør, Marte Sivertsen – elev Lillestrøm VGS

Kontaktpersoner

Sekretariatet for Den kulturelle skolesekken v/Vera Micaelsen:  92 05 52 91

Norsk Tipping v/Gerd Holter: 62 51 40 00.

ENGERUTVALGETS UTREDNING - HVA SIER DEN OM DKS?

NÅR KUNST BLIR FARLIG – RAPPORT FRA SCENEKUNSTBRUKETS DEBATT