Elevarrangørkurs i gang

Den kulturelle skolesekken i Innlandet er nå i gang med kurs for elevarrangører i fylket. De første kursene ble holdt på fylkeshuset, Lillehammer, for elever fra nærliggende skoler, og i februar er det klart for ny runde for elever nord i Gudbrandsdalen. Snart åpner vi også for påmelding i resten av fylket, og alle skoler vil få tilbud om å delta på kurs kommende høst.

Kurset er for elever fra 5. til 10. trinn, og det deltar rundt 20 elever hver runde. I løpet av det to og en halv-time lange kurset vil elevene lære det viktigste de må huske før, under og etter et DKS-besøk. Elever og lærere trenger informasjon om hva som skal skje, rom må klargjøres, utøverne trenger å bli vist hvor de skal være, og ofte setter de pris på en kaffekopp og litt bærehjelp. Publikum skal slippes inn til riktig tid, med beskjed om hvor de skal sitte, og kanskje passer det også med en introduksjon før forestilling eller en velfortjent takk etter applausen har lagt seg. Sist, men ikke minst skal rommene ryddes når det hele er over og utøverne ønskes god tur videre. Alt dette får elevene lære mer om i løpet av elevarrangør-kurset, og sammen med skolens kulturkontakt vil de også få en praktisk oppgave, nemlig å planlegge det neste DKS-besøket som kommer til skolen deres.

Kurset avsluttes med en presentasjon av den praktiske oppgaven, der elevene også får prøve å snakke i mikrofon. Etter litt info om mulighetene videre som ung arrangør i UKM, får alle utdelt sjekklister og kursbevis, i tillegg til nye t-skjorter og crew-kort for de som ikke har.

Stolte elevarrangører på fylkeshuset med hvert sitt kursbevis

Vi er svært glade for å ha med oss 23 år gamle Anna Øihusom fra Otta som kursholder, i tillegg til Ann-Kristin Helleberg, ansatt på Kunst og kultur i fylkeskommunen med god erfaring fra tidligere elevarrangørkurs i DKS. Til tross for sin unge alder har også Anna rukket å opparbeide seg godt med erfaring som arrangør, i tillegg til å være en dyktig skuespiller, fortellerkunstner og produsent. Hun har utdanning i drama- og teaterkommunikasjon fra OsloMet, startet som ung arrangør i UKM i 2015, og er i år prosjektleder for UKM Norddalen. Til høsten settes tiden av til elevarrangørkurs for DKS i Innlandet, og det er utvilsomt en kursholder som brenner for arrangør-rollen elevene vil møte. Anna har et smittende engasjement som garantert kommer godt med i møte med elevene. «Det er utrolig artig å se hvor flinke og selvstendige elevene er når de blir satt i sving med å planlegge DKS-besøk. Jeg gleder meg skikkelig til å dra på turne og møte elever rundt om i hele fylket», er tilbakemeldingen fra en strålende fornøyd Anna etter de to første dagene med kurs på Lillehammer.

Et fast og godt håndtrykk fra kurset elevarrangør til kursholder Anna Øihusom

Ekstra spennende er det for elevene å få komme på kurs i nye omgivelser, og vi vil derfor samarbeide med DKS-kommunekontakter for å finne passende kurslokaler i nærheten av skolene. For neste runde i februar har kommunekontakt i Sel, Mette Josten, vært behjelpelig med lån av Otta kulturhus for elever fra Otta skole, Heidal skule og Otta ungdomsskole, og Signe Thoresen Rolstad åpner dørene til Dovre folkebibliotek for elever fra Dovre barneskole, Lesja skule og Lesjaskog skule.

Nå er vi spente på hvor mange skoler som melder sin interesse for å få elevarrangørkurs kommende høst. I forbindelse med tilbud om t-skjorter og crew-kort til elevarrangører før jul, tyder tilbakemeldingene fra skolenes kulturkontakter på at interessen for kurs er stor.

Kommende uke går for øvrig turen til Hammartun skole på Lillehammer der vi skal få se en gruppe ferske elevarrangører som er klare for å ta imot besøk fra DKS-forestillingen Jorda rundt på 80 dager. Vi gleder oss!