HVOR ER DE FJORTEN MILLIONENE?

Hadja Tajik - © Scanpix

DKS ble lovet en budsjettøkning på 14 millioner kroner av Hadia Tajik tidligere i høst. Men fordi dette er spillemidler som deles ut i mars, og ikke penger som kommer over statsbudsjettet, kan man ikke lese det av statsbudsjettet.

I sin første offisielle opptreden fortalte Kulturminister Hadia Tajik at DKS vil få en budsjettøkning på 14 millioner kroner, fra 167 millioner til 181 millioner i neste skoleår. Men fordi dette er spillemidler som deles ut i mars, og ikke penger som kommer over statsbudsjettet, kan man ikke lese det i kulturbudsjettet. Derfor er det ingen grunn til panikk. Økningen på 14 millioner er et anslag som er regnet ut fra to ting:

1. Norsk tippings overskuddsanslag for 2012.
Det overslaget KUD har brukt ble gjort i juni, og ministeren informerte på pressekonferansen at de har fått et nytt overslag, som er langt større enn det de fikk i juni, og det kan dermed bety at det kanskje blir mer enn 14 millioner. Selv om vi skal være forsiktige med å glede oss på forskudd.

2. Endring av tippemiddelnøkkelen.
Som dere kan se av videoen fra pressekonferansen (ca 10 min ut i filmen) forklarer ministeren hvordan tippemidlene skal brukes framover. Før har en liten del av tippemidlene forsvunnet inn i statsbudsjettet. Det skal det bli slutt på. Alle tippemidlene skal i 2015 gå utelukkende til idrett, frivillig sektor og kultur. Og dermed blir det mer penger på alle disse tre. Også DKS. Og de har begynt prosessen i år, og dermed er det en større prosentandel av tippemidlene som skal fordeles i år, enn i fjor.

Her finner du video fra pressekonferansen til Kulturdepartementet 08.10.2012

HAR TATT PÅ SKOLESEKKEN IGJEN